Press "Enter" to skip to content

Varietats locals, la identitat del camp

De bolic, canaleta, fita mollar, vinagrillo, dueta, guarim, lluca, mollar, poteta, vivot… i així podríem seguir enumerant fins a 84 varietats d’ametllers. Si parlam de garrova hi ha la bajoca, banya de cabra, boval, bugadera, costella, d’en Pau, duraió, fina, matalafera, mollar… podríem contar fins a 40 varietats. Més o manco la mateixa quantitat que de varietats de figues (49): entre les més conegudes bordissot blanca, albacor, martinenca rimada, bergunya, bermesca, blava, calderona, carlina, coll de dama, de la senyora… I si anam a veremar xerrarem de callet, coanegra, escursac, esperó de gall, fernandella, giró negre, mancès de Tibús, gorgollassa, malvasia de Banyalbufar, manto negro… i així fins a 45 varietats de raïm.

Aquesta és una petita mostra de la riquesa en varietats locals que l’Institut de Recerca i Formació Agroalimentària i Pesquera de les Illes Balears (IRFAP) recupera, conserva, estudia i divulga en els anomenats bancs de germoplasma -col·leccions de material vegetal en forma de plantes vives, en el cas dels fruiters, o llavors, en el cas de varietats hortícoles, cereals i lleguminoses- i que podem trobar en diferents finques públiques, entre elles les del Parc Natural de la Península de Llevant.