El passat 30 de desembre el bar del Teatre d’Artà va acollir novament la festa en què els mallorquins recorden els seus orígens com a poble amb la festa cívica més antiga d’Europa. Aquest dia es commemora l’entrada a la capital de l’Illa de Mallorca per part de les tropes del rei Jaume I el Conqueridor, que va tenir lloc el 31 de desembre de 1229.
Com és tradició, la delegació artanenca de l’Obra Cultural Balear va voler commemorar l’efemèride amb una trobada amb socis i amics de l’entitat. A les 20 hores puntuals els Xeremiers d’Artà van donar la benvinguda a la cinquantena d’assistents a l’acte des de la terrassa del cafè del Teatre. Ja a dins, el president de la delegació, Tomeu Carrió, va donar les gràcies a les persones arribades a l’acte, i cedí la paraula a Jaume Morey, qui llegí el manifest unitari de l’Obra Cultural Balear.

El text deixà clar que “El 31 de Desembre és jornada de festa, però també de reflexió. Una reflexió que ens fa veure que el camí històric recorregut és llarg i fecund, però que no sempre ha resultat fàcil ni planer”. Alhora, es demana incrementar el compromís amb la llengua i la cultura, exigir a les forces polítiques compromisos clars en aquests aspectes, denunciar les discriminacions i vexacions que pateixen alguns catalanoparlants, reclamar a Espanya i Europa que reconeguin els valors i la dignitat del català en els seus marcs institucionals i polítics, entre d’altres exigències. El manifesta acabava “El futur és obert. Ens hi jugam la nostra identitat i la nostra dignitat. Hem de fer el cap viu: o supervivència i plenitud o submissió i desaparició. És l’hora del compromís”.
Just després va ser el moment del cant de La Balanguera, l’himne de Mallorca escrit per Joan Alcover. I a continuació xocolata calenta i ensaïmada per a tothom.
L’acte acabà amb un concert del jove Jantià (Joan Sebastià Sansó), que va cantar durant prop d’una hora cançons del seu disc PAS (Persona Altament Sensible) com Indecents, Fas Mal, Dins sa llum d’un llamp, I si no som… entre d’altres.