Press "Enter" to skip to content

Una cinquantena de persones donen suport a la creació de l’agrupació local a Artà per lluitar contra la massificació turística

La Cafeteria del Teatre d’Artà ha acollit aquest dimecres horabaixa la primera assamblea constitutiva de l’agrupació local d’Artà lligada a la plataforma Menys Turisme, Més Vida.

L’acte ha congregat una cinquantena de persones de diferents edats i procedència: alguns molt lligats al món associatiu i al tercer sector, d’altres procedents del món de l’art, l’ensenyament, la cultura i el petit comerç. Tots ells “enfadats, preocupats i decidits a fer canviar un model econòmic que és insostenible”.

La trobada s’ha iniciat amb la lectura d’un manifest per explicar les raons que motiven la pròxima manifestació, convodada per diumenge, 21 de juliol, a les 19 hores, amb punt de partida al Parc de les Estacions de Palma. “Aquesta manifestació en plena temporada turística, vol ser un punt d’inflexió, un cop sobre la taula, l’inici d’un seguit d’accions i mobilitzacions […]al carrer, als centres de treball, als centres educatius, al món agrari, en el front de l’habitatge, amb la gent jove, per a la preservació del patrimoni natural i cultural, als barris i pobles, a cada lloc de cada illa fins a aconseguir canviar el rum, fins a aconseguir abandonar aquest monocultiu turístic”.

Un turisme massiu que, denuncien, duu associat especulació immobiliària; expulsió veïnal dels barris i pobles, privatització d’espais públics i pèrdua de teixit comercial de proximitat; precarietat i empobriment; pressió sobre els serveis públics; destrucció de territori, devastació de recursos naturals; així com la degradació de les condicions de vida dels habitants d’aquestes Illes, entre d’altres. Situacions davant les quals aquest col·lectiu demana decisions de caire polític i administratiu, no tan sols a nivell estatal o autonòmic, sinó també local.

L’assamblea no només ha servit per compartir posicionaments, que també, sinó per començar a organitzar-se en diferents grups de feina, des d’on sorgeixin propostes i accions concretes. “El turista ha de saber que estam enfadats, han de saber que aquí hi viu gent, que la Mallorca autèntica que creuen que visiten no ho és. Al mateix temps que hem de gratar perquè el Govern faci canvis”.

La massificació turística dels dimarts de mercat a Artà o l’escassetat d’aigua que hi ha a la Colònia són dos dels exemples dels efectes d’aquest model econòmic que “ha perjudicat la nostra llengua, cultura, mobilitat, els nostre recursos…i, al cap i a la fi, la nostra identitat”.

La proposta és convocar reunions cada quinze dies i constituir diferents grups de feina per anar construint aquest espai d’acció i de reflexió. Per començar ja s’ha posat en marxa una llista de persones disposades a participar i decidir si es duu a terme algun tipus d’acció prèvia a la manifestació del 21 de juliol a nivell local o si hi ha una participació conjunta d’Artà com a poble aquell dia. De moment, la pròxima trobada s’ha fixat per dimecres 17 de juliol, a les 20 hores, per preparar pancartes. L’agrupació local ja disposa d’un perfil a Instagram amb el nom Menys turisme, més Artà.